Eksport żywności rośnie pomimo rosyjskiego embarga


W 2014 roku nasze firmy sprzedały za granicą żywność wartą 21 mld EUR. Według raportów ekspertów oraz danych MG wynika, że jedyną branżą faktycznie dotkniętą sankcjami wprowadzonymi przez Rosję była branża owocowo-warzywna.
Eksport żywności rośnie pomimo rosyjskiego embarga

Do listopada 2014 eksport produktów rolno–spożywczych wzrósł o 4,5%, co wartościowo wynosi 19,6 mld EUR – wynika z danych resortu gospodarki. Przy założeniu kontynuacji trendu także w grudniu, można przyjąć rekordową wartość 21 mln EUR w skali roku, pomimo zakazu eksportu naszej żywności do Rosję.
Dostawcy świeżych warzyw zanotowali spadek eksportu o 18 proc., a jabłek o 17 proc., ale aż o 13 proc.  wzrosły za to obroty firm mleczarskich.
Utrzymanie tendencji wzrostowej było możliwe dzięki wejściu naszych produktów na nowe rynki oraz intensywnym zabiogom dyplomacji w celu otwarcia nowych kierunków eksportu, m.in. do Ameryki Północnej i Azji.
Jeszcze lepsze wyniki zanotowała branża drobiarska. Jej eksport po 11 miesiącach wzrósł o blisko 21 proc., do ponad 1,2 mld EUR.

 Na podst. www.gospodarka.dziennik.pl

fot. renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Oprac. M.Ryłow COI WK-P




Źródło: www.gospodarka.dziennik.pl
Data dodania: 2015-01-28
» powrót